pressure foot 1

Beza tapak untuk mesin portable dan tapak mesin industri (Pressure foot)

Assalamualaikum semua. Kali ni saya nak cerita pasal perbezaan tapak mesin atau dalam bahasa inggeris disebut pressure foot. Pressure foot merupakan alat yang penting untuk sesebuah mesin jahit berfungsi dengan baik. Tugasnya adalah sama seperti namanya iaitu sebagai tapak penekan kain yang memberi tekanan (pressure) kepada kain supaya gigi mesin yang menunggu dibawah dapat menarik […]

wpid-photogrid_1396666305558.jpg

[Peringatan] Servis mesin anda hari ni

Assalamualaikum. Reminder & peringatan kepada semua tukang jahit untuk servis mesin jahit anda. Hari ni bertarikh 5 April 2014 bersamaan 5 Jamadil Akhir 1435 hijrah. Bulan depan dah masuk bulan Rejab. Tempahan baju raya pun dah mula terasa bahang nye kan? Mari kita kira bulan islam ye. Sekarang dah masuk Jamadil Akhir. Lepas tu, Rejab, […]

side cutter foot

[TUTORIAL] Cara Nak Buat Jahit Tepi Mesin Brother NV950E (Bahagian 2)

Assalamualaikum.  Bertemu lagi dalam kelas tutorial online. Kita mulakan kelas dengan Doa Penerang Hati dan bacaan Bismillah. Ha, dah upgrade kepada kelas tutorial online tau. Korang mesti suka. Saya cuba sampaikan ilmu seringkas dan sejelas yang mungkin. Kalau masih tak faham, boleh komen ye. Sebelum memulakan tutorial bahagian kedua, dah cuba ilmu yang saya ajar […]

Perbezaan jahitan ditepi, biasa dan rapat

[TUTORIAL] Cara Nak Buat Jahit Tepi Mesin Brother NV-950E (Bahagian 1)

Assalamualaikum. Sebelum kita mulakan kelas tutorial kita, bolehlah mulakan dengan ‘Doa Penerang Hati’ dan bacaan Bismillah. Semoga ilmu yang dikongsi ini bermanfaat kepada semua. Mesin yang saya gunakan adalah Mesin Sulam Brother NV-950E. Attachment sulaman tidak perlu dipasang sebab kita hanya buat jahitan utiliti. Pertama sekali, kita perlu pilih corak untuk membuat ‘jahitan ditepi’ ni. […]

wpid-PhotoGrid_1392007651537.jpg

Jahitan tepi kemas cantik.

Assalamualaikum. Ramai yang tanya saya, macam mana contoh jahitan tepi yang kemas dan cantik. Ni saya buat gambar pandangan dekat bagi jahitan tepi. Jahitan yang terhasil adalah kemas, sekata dan leper. Barulah puas hati bila ada jahitan tepi macam ni, kemas dan tidak berbulu. Jahitan kemas, kualiti jahitan bertambah ,mutu produk anda bertambah, bertambah customer […]