3191D200A

Features
Single needle lockstitch machine
Maximum speed: 5,500 s.p.m.
Space to the right of needle(mm): 261
Max. stitch length(mm): 5
Presser foot lift(mm):
– By hand: 5.5mm
– By knee: 13mm
Needle CAT. no.: 1955
Motor: clutch motor high speed 1/2 HP 2 pole

 

4 thoughts on “SINGER 3191D200A

 1. Marcel says:

  Hi,
  Saya ingin dapatkan nasihat dari saudara mengenai jenis/model mesin jahit yang sesuai ( Heavy – Duty )untuk menjahit lapik kusyen kereta, jahit sofa dan jahit kem canvas kem canopy. ( Untuk berniaga buat kusyen kereta/sofa ).

  Terima kasih

  Sabah

  • Fakrul says:

   Mesin jahit yang sesuai untuk lapik kusyen atau sofa adalah mesin yang mempunyai ‘walking foot’. Sila email no tel saudara ke email kami (baisuddin@mesinjahit.my) untuk memudahkan pihak kami menghubungi saudara. Terima kasih.

 2. amyza says:

  Saya mempunyai mesin jahit ind jenama SINGER model 2591D300A.
  Sebelum bersalin, mesin ini ok, selepas bersalin saya tidak menggunakan langsung mesin ini, lebih kurang 3 bulan mesin ini saya tidak sentuh. Selepas 3 bln, saya mula menjahit kembali. Masalah yang saya hadapi, setiap kali menjahit, benang pd bwh kain akan bergumpal. Saya dah cuba longgarkan sekoci, tp masih tetap bergumpal, begitu juga bila saya ketatkan skit. Bila saya menjahit kain yang agak tebal, benang akan putus. Kalau laju saya tekan pun benang boleh putus. Bagaimana cara untuk atasi maslaah ini? Perlukah saya panggil pusat servis Singer?

  • Fakrul says:

   Saudari boleh cuba memasukkan semula benang pada bahagian atas mesin. Biasanya benang bergumpal pada bahagian bawah mesin adalah berpunca daripada benang atas longgar. Keadaan ini biasanya berlaku apabila benang atas tidak dimasukkan dengan betul dalam piring ketegangan benang (thread tension disk).

   Jika jahitan masih berbolot dibawah, mungkin piring ketegangan benang tersebut telah dilonggarkan dengan tidak sengaja, saudari perlu memutar tombol ketegangan benang untuk mengetatkannya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.