Posted on

Tips Mesin Jahit – elak skru ikat jarum hilang

Pernah tak skru ikat jarum mesin jahit tepi hilang? Skru halus tu TERjatuh semasa nak buka jarum? Jahitan baju masih banyak nak kena siapkan? Stress kan?

Memang nangis nak cari skru halus tu bawah meja. Merangkak pun tak jumpa. Lagi-lagi kalau malam. Pandai betul skru ni sembunyikan diri. Hurm…

Cuba tengok gambar ni, perbandingan antara skru dengan duit syiling 10 sen. Memang halus. Dah la nak buka tu kena guna skru driver khas. Skru driver alenkey macam ni biasanya dibekalkan bersama mesin.
Mai nak ajar cara yang betul untuk buka jarum supaya skru ni tak hilang lagi.

Cucukkan skru driver alenkey kat skru buka jarum. Skru ni betul-betul berada diatas jarum. Tangan kiri pegang jarum dan tangan kanan pegang skru driver. Pulas arah lawan jam.

Tips penting : Semasa pulas untuk buka skru, tangan kiri tu tarik jarum kebawah. Pulas sehingga jarum dapat ditarik kebawah je. Jangan pulas lebih-lebih sampai terkeluar skru tu.

Jadi, tak perlu buka keseluruhan skru keluar pun. Skru yang bawa keluar tu la penyebab hilang. Tersentuh sikit pun dah jatuh entah kemana.

Mana nak cari skru ikat jarum dan skru driver alenkey ni? Boleh hubungi kami. 092963121. Terima kasih saya dahulukan.

Sekian. Selamat menjahit.

Posted on

Beza tapak untuk mesin portable dan tapak mesin industri (Pressure foot)

Assalamualaikum semua. Kali ni saya nak cerita pasal perbezaan tapak mesin atau dalam bahasa inggeris disebut pressure foot. Pressure foot merupakan alat yang penting untuk sesebuah mesin jahit berfungsi dengan baik. Tugasnya adalah sama seperti namanya iaitu sebagai tapak penekan kain yang memberi tekanan (pressure) kepada kain supaya gigi mesin yang menunggu dibawah dapat menarik kain semasa proses menjahit.

Nak dijadikan cerita, hari tu ada beberapa pelajar Giat Mara Temerloh datang membeli peralatan untuk mula belajar menjahit. Dengan membawa satu senarai panjang, mereka mula menjelajah kedai untuk mencari peralatan yang ada tertulis didalam list tersebut. Alhamdulillah mereka memilih untuk terus datang ke kedai Baisuddin Mesin Jahit temerloh sememangnya menyediakan segala peralatan menjahit. Mata mereka tertarik ke satu sudut yang menempatkan pelbagai pressure foot untuk mesin jahit, dan mula meninjau antara deretan pressure foot yang terdapat disitu. Mereka berdiri agak lama sambil membelek-belek setiap pressure foot yang ada. Rupanya mereka terkeliru antara pressure foot yang digunakan untuk mesin portable dan mesin industri. Dengan membawa beberapa pressure foot, mereka bertanya perbezaan dan macam mana nak mengenali pressure foot tersebut.

image

Senang sahaja nak kenal perbezaan antara keduanya. Saya ambil pressure foot lurus yang sering digunakan untuk mesin hitam portable (mesin hitam klasik tu) dan pressure foot lurus untuk mesin industri. Jika dilihat dengan mata kasar, kedua-duanya seakan sama dari segi bentuk dan rupa. Walaubagaimanapun, pressure foot yang digunakan untuk mesin industri adalah lebih tinggi (high shank) berbanding pressure foot yang digunakan untuk mesin portable (low shank). Selain itu, saiznya juga berbeza disebabkan mesin industri mempunyai permukaan gigi yang lebih lebar untuk mencengkam fabrik dengan lebih bagus.

Anda boleh lihat perbezaan menerusi gambar ini. ini adalah pressure foot mesin portable. Ketinggiannya hanyalah 21mm.

image

Ini adalah pressure foot mesin industri. Ketinggiannya adalah 31mm.

image

Saya bulat dan gariskan titik tengah tempat ikat skru pada kedua-dua tapak ini sebagai rujukan untuk membezakan antara tapak mesin portable dan tapak mesin industri.

image

Jika artikel ini bermanfaat, bolehlah share dengan rakan taulan.  Terima kasih dan selamat menjahit.

Posted on

[Peringatan] Servis mesin anda hari ni

Assalamualaikum.

Reminder & peringatan kepada semua tukang jahit untuk servis mesin jahit anda. Hari ni bertarikh 5 April 2014 bersamaan 5 Jamadil Akhir 1435 hijrah. Bulan depan dah masuk bulan Rejab. Tempahan baju raya pun dah mula terasa bahang nye kan?

Mari kita kira bulan islam ye. Sekarang dah masuk Jamadil Akhir. Lepas tu, Rejab, Syaaban, Ramadhan, dan lepas tu Syawal (Raya Puasa). 4 bulan je lagi. Jangan ingat 4 bulan tu lama tau. Sekejap je masa berlalu.

Sekarang merupakan masa terbaik untuk servis mesin anda bagi menghadapi musim perayaan akan datang. Jangan tunggu last minit, nanti kena beratur panjang tunggu giliran untuk servis mesin atau repair mesin.

Kenapa perlu servis awal? Bagi mengelakkan mesin anda meragam di musim perayaan nanti. Dah ambil tempahan banyak, kain pun dah bertimbun untuk dijahit, mesin pula meragam. Kan terganggu tumpuan untuk menyiapkan tempahan baju raya.

Kenapa kena servis sedangkan mesin saya elok lagi? Cuba tengok gambar ni.

image

Ni gambar motor mesin jahit portable. Singer Ultralock 100 14u. Mesin ni saya terima pagi ni. Mesin rosak sebab jalan slow & bunyi bising. Saya pun check la mesin ni. Last servis tahun 2009. Bila saya buka mesin ni, conform motor rosak. Gambar ni menunjukan bahagian puli motor, braket motor dah pecah. Nampak tak bahagian crack tu.

Bila jadi macam ni, jujur saya cakap, satu je cara penyelesaian iaitu tukar motor baru. Ha, kan lari budget tu. Ingatkan musim perayaan ni dapat buat duit poket lebih, tup tup duit tu kena guna untuk tukar motor. Harap mesin korang jangan jadi macam ni ye.

Tips nak elak jadi macam ni? Senang je. Servis mesin portable anda mengikut jadual iaitu setahun sekali.

Kenapa braket tu boleh pecah? Sebab tak servis mesin. Mesin kalau kurang minyak akan jadi berat. Mesin berat akan susah nak jalan. Mesin berat akan menyebabkan beban kepada motor. Motor akan menarik beban lebih dan menjadi panas (overheat) dan boleh rosak.

Sekian penerangan saya.

Fakrul Baisuddin.

Posted on

[TUTORIAL] Cara Nak Buat Jahit Tepi Mesin Brother NV950E (Bahagian 2)

Assalamualaikum.  Bertemu lagi dalam kelas tutorial online. Kita mulakan kelas dengan Doa Penerang Hati dan bacaan Bismillah. Ha, dah upgrade kepada kelas tutorial online tau. Korang mesti suka. Saya cuba sampaikan ilmu seringkas dan sejelas yang mungkin. Kalau masih tak faham, boleh komen ye.

Sebelum memulakan tutorial bahagian kedua, dah cuba ilmu yang saya ajar pada bahagian satu? Kalau dah cuba Alhamdulillah. Ilmu kalau diamalkan, akan berkat, insyaallah. Kalau belum, elok baca dahulu supaya dapat gambaran untuk langkah yang seterusnya.

Sebagai peringatan tambahan, dan saya perlu ingatkan awal-awal supaya tiada yang tercedera nanti.

  1. Sila matikan dan OFFkan mesin jahit sebelum memasang atau menanggalkan kasut.
  2. Sila berhati-hati dengan kasut ‘S’ kerana mempunyai komponen pisau yang tajam.
  3. Apabila menjahit menggunakan kasut ‘S’, pastikan hanya menggunakan kelajuan sederhana.

Kalau sapa dah baca buku manual NV900 atau NV950E, dia ada sebut pasal kasut tambahan ‘S’. Perkataan ‘tambahan’ ni saya alih bahasa direct ke bahasa melayu untuk perkataan ‘additional’, yang dalam bahasa mudahnya dan bahasa pasarnya bermaksud ‘kasut ni, kalau nak, kena beli sebab tidak disertakan dengan mesin’. Mesin Brother ada banyak kasut tambahan yang disediakan, termasuklah kasut ‘S’ ni.

Ni gambar kasut ‘S’ yang saya ada, original dari Brother International Malaysia. Packing dia memang macam ni, cantik kemas dan elegan. Siap dengan kertas manual. Pada bahagian depan kasut ni, ada tertera huruf ‘S’.

side cutter

side cutter brother

Cara nak pasang kasut ‘S’ ni senang je, sama macam pasang kasut G. Cuma ada bahagian macam sepit ketam tu kena masuk kat skru pengikat jarum.

side cutter foot

Untuk pilihan corak pada mesin pula, senang je nak cari. Apabila ON kan mesin, touch logo Brother, lepas tu boleh tekan anak panah kiri sebanyak dua kali. Boleh pilih corak paling kanan bernombor [66/67]. Corak ni memang suruh guna kasut ‘S’.

Corak tapak s

Cara masukkan kain pula macam ni. Pertama sekali kena belah atau potong kain macam saya buat dalam gambar kat bawah ni. Potong guna gunting je. Potong sedikit je, lebih kurang 1 inci.

side cutter potong kain

Lepas tu masukkan kain sampai bahagian jarum macam gambar ni, dan boleh terus menjahit. Pisau yang ada pada kasut ‘S’ ni akan potong kain yang seterusnya. Oops, benang saya tak pasang lagi. Ni peringatan kepada semua dan diri saya sendiri, kalau dah pasang kasut ‘S’ ni, tak boleh nak masukkan benang guna alat masukkan benang automatik tu. Sebabnya alat tu akan sangkut pada kasut ‘S’ yang besar ni. Jadi, saya masukkan secara manual je, atau kena cabut dahulu kasut ‘S’ untuk guna alat automatik tu.

tapak tambahan s

Inilah hasilnya, kain yang lebih akan siap dipotong. Jahitannya sama macam guna kasut ‘G’.

tapak s side cutter brother

Jika nak jahitan yang lebih rapat, boleh pilih corak nombor [67/67]. Coraknya saya tanda nombor [2], yang nombor [1] tu yang corak mula-mula tadi.

jahit tepi brother side cutter

side cutter jahit tepi brother nv 950

Sekian sahaja kelas tutorial online kita. Saya ucapkan ribuan terima kasih kerana sudi menuntut ilmu dengan saya. Saya halalkan ilmu saya ini, dan doakan semua student saya boleh membuat side-income dengan ilmu yang saya ajarkan ini. Jika tutorial ni bermanfaat, bolehlah share kepada kawan-kawan dan sahabat ye.

Kepada sesiapa nak order kasut S ni, kena tempah dulu ye sebab kasut ni saya dah habis stok. Tinggal 1 ni je buat masa ni. Boleh terus call direct ke nombor 09-2963121 dan bercakap dengan Puan Eiziani. Terima kasih.